ok la, bg yg x pnah dgr psl buah ni, bentuk die mcm ni:
ni la die ghopenye |
ok, ape yg istimewanya psl buah remunggai ni, dr segi kegunaan nye dlm masakan, buah ni memekatkan kuah dan menyedapkan. sgt sedap.
nk masak buah ni perlukan masa yg agak lama sbb batang dia sgt keras. yg sedapnyer ialah di bahagian dalamnye. dalam batang buah remunggai ni, ade biji2 yg sgt lembut. bile mkn biji tu, terase ke-lemak-kan nye. biji tu la yg buatkan masakan lagi berlemak dan pekat.
ibu penah masak buah remunggai ni dlm sup ayam, dan jugak dalam gulai masak lemak kuning. n today, ibu wat buah remunggai masak kari dgn ayam. sedap giler u olsssss. kitorg anak2 ni, adik-beradik i la kn, asek menghiruppp je kuah kari tu. padahal kitorg ni x la suke sgt nk hirup2 kuah kari ni kalo xde nasik kan.huhu
so, this is what ibu cook with buah remungai:
ibu sedang menggaul ayam dan kentang bersama rempah kari |
buah remunggai yg sedang dimasak |
ini lah dia buah remunggai masak kari bersama ayam |
so, buat yg rase cam nk cuba, ape lg, boleh carik di pasar2 yg ade ye :)
selamat mencuba!!!
omg. when i read thru again dis entry, mcm ade sedikit ke-lucah-an di situ.huhu lalalala
ReplyDeleteeh, yam panggil sayur batang kelo. org india ske makan buat masak dal ataw kari. Yam pon suke makan batang kelo ni...marvelous~!
ReplyDeletetp slalu nye Mak yam masak goreng..
tumis cili ngan bawang smpi naik bau..pastu masuk kan air...smpi air menggelegak..masuk kan batang kelo..sampai empuk..smpi air kering..pastu pecah kan telur..goreng sampai masak..perghhh..sedap..eh..jgn lupe letak garam k..try la k~