Saturday, February 26, 2011

buah remunggai....?

hallu u ols!! sebelum terlupe kn...td mase i masak ikan siakap goreng, ibu ade masak lauk lain jugak...Gulai kari buah remunggai bersama ayam. haaaaa.....curious x? pelik x? 
ok la, bg yg x pnah dgr psl buah ni, bentuk die mcm ni:
ni la die ghopenye
ibu kate, org di indonesia panggil buah ni 'kacang kelo'.n sebenarnye bentuk dia sgt panjang....dan gemuk, dan bile sentuh permukaan dia ade rase cam berbulu cket. tp seperti gmbar yg di atas, buah ni da di kikis kulitnye and di potong2. nk kata mcm kacang buncis pon x, mcm kacang panjang pon x. kalo nk carik buah ni, slalunyer ade kat pasar malam. kalo kat tesco ke, giant ke, blum pnah jumpe lagi setakat ni..huhu
ok, ape yg istimewanya psl buah remunggai ni, dr segi kegunaan nye dlm masakan, buah ni memekatkan kuah dan menyedapkan. sgt sedap. 
nk masak buah ni perlukan masa yg agak lama sbb batang dia sgt keras. yg sedapnyer ialah di bahagian dalamnye. dalam batang buah remunggai ni, ade biji2 yg sgt lembut. bile mkn biji tu, terase ke-lemak-kan nye. biji tu la yg buatkan masakan lagi berlemak dan pekat.

ibu penah masak buah remunggai ni dlm sup ayam, dan jugak dalam gulai masak lemak kuning. n today, ibu wat buah remunggai masak kari dgn ayam. sedap giler u olsssss. kitorg anak2 ni, adik-beradik i la kn, asek menghiruppp je kuah kari tu. padahal kitorg ni x la suke sgt nk hirup2 kuah kari ni kalo xde nasik kan.huhu
so, this is what ibu cook with buah remungai:

ibu sedang menggaul ayam dan kentang bersama rempah kari
buah remunggai yg sedang dimasak
ini lah dia buah remunggai masak kari bersama ayam
kari ni buat mcm kari ayam dan ubi kentang mcm biasa. cuma bile da berkuah tu, letakkan buah remunggai tadi dan masak sehingga batang buah tu menjadi lembut. dan cara makan buah remunggai ni ialah dgn menghisap batangnya dari hujung ke hujung. nnt masa hisap tu, dapat rasa lemaknye dan juga kadang2 biji yg ade masih ttinggal di dalam batang tu. yg lain kebanyakkannya da terkeluar mase kite masak buah ni. 
so, buat yg rase cam nk cuba, ape lg, boleh carik di pasar2 yg ade ye :)
selamat mencuba!!!



2 comments:

  1. omg. when i read thru again dis entry, mcm ade sedikit ke-lucah-an di situ.huhu lalalala

    ReplyDelete
  2. eh, yam panggil sayur batang kelo. org india ske makan buat masak dal ataw kari. Yam pon suke makan batang kelo ni...marvelous~!

    tp slalu nye Mak yam masak goreng..

    tumis cili ngan bawang smpi naik bau..pastu masuk kan air...smpi air menggelegak..masuk kan batang kelo..sampai empuk..smpi air kering..pastu pecah kan telur..goreng sampai masak..perghhh..sedap..eh..jgn lupe letak garam k..try la k~

    ReplyDelete

thanx 4 dropping by! would u like to give a thought? :)