so today i'm a bit free..pagi cket la b4 i went sumwhere else. and ask my mom what are we going to cook for today's meal.
then my mom (i called her: ibu) said "ibu ingat nk buat ikan siakap goreng halia ngan bawang putih 2". owh, ibu mmg tau my feveret. so i dengan pantasnye mengambil beberape ulas bawang n halia n pisau segala, n bab2 nk menyediakan lauk siakap ni pon mmg amek mase yg lame gak. only prepapration die je, but bile da setel, hah, kejap je goreng itu ini.hehe
ok just so u know, my father ( i called him: abah) sangat suke fishing. like, almost everyday kot. especially kt kolam sea lion at pelabuhan klang tu. ade sape2 kt sini pernah pegi? so, kdg2 abah dpt smpai 4 ekor ikan siakap n 2 ekor jenahak untuk dibawa pulang ke rumah. no, i'm not bluffing. serius, kdg2 byk giler....n kdg2 xde lgsung...huhu sian abah mase tu... tp tula, bleh dikatekan evry week peti ais mmg penuh dgn ikan. x pnah xde. n slalunye bile da byk sgt mesti abah bg org lain n especially to my boyfie. hehehe
ok lah, next time i will tell u guys about my famili lak ye. but this time, i would like to introduce 2 u, one of my favourite dish n one of the simplest :)) here we go:
ikan siakap goreng bersama halia & bawang putih
1 ekor ikan siakap (x kesah saiz)
beberapa ulas halia & bawang putih (dipotong mancis)
sedikit kicap
sedikit cuka
senang kan??? sebenarnye, untuk resepi ni, lebih banyak terpulang pd diri kite sindri. if u love to eat more ginger, then u can always put them more than the garlic itself. kicap ngan cuka pon camtu jugak. ok, so i had took some pics while preparing the dish. here they are:
si ikan siakap |
para2 halia dan bawang putih yang telah dibuang kulitnye |
halia dan bawang putih yang telah dipotong bentuk mancis |
kepala siakap yang sedang digoreng |
acara menggoreng halia dan bawang putih sehingga kuning keemasan |
sedikit gambaran ke atas badan ikan siakap tersebut yang telah digoreng |
tadaaaaaa! inilah dia ikan siakap goreng bersama halia dan bawang putih yang telah siap. |
ooops. terlupe plak nk cite cemane cara2 nk masak ikan ni kan. al-maklum la, sy budak baru blaja dlm blogging ni. da x betul da susunan entry kali ni.hehehe my bad.
ok, cara-caranya ialah:
1. mule2, bersihkan ikan siakap.
2. then, anda boleh potong ikan tersebut atau biarkan sahaja seekor macam tu. (bergantung pada saiz kuali anda)
3. gaul ikan tersebut bersama serbuk kunyit dan garam seperti biasa kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing dan kemudian keluarkan.
4. dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan halia dan bawang putih yang telah dipotong mancis tadi. goreng hingga garing dan kuning keemasan.
5. kemudian, keluarkan halia n bwg putih tersebut dan taburkan kat atas ikan yg telah digoreng tadi.
6. ambil kicap dan cuka, tuangkan ke atas ikan tersebut mengikut citarasa masing2. jika anda sukakan rasa cuka yang masam lebih dari kicap yang manis, anda boleh la letakkan cuka banyak2.
so, demikian lah resepi pertama saya dalam blog saya ini, kali ini :))
selamat mencuba!!!
siakap 3 rasa kuah kaler putih penah rasa takkk? terbaik kak. kalau ada masa kita gi makan ea? saya payung. kat area rumah saya. btw. cool kak resepi ni. nak suruh mak try laaa... :)
ReplyDelete